Nieuws van 't spoor

--------- Geniet van de reis, of het nu werk-, school of vrije tijdsgerelateerd is ! --------

dinsdag 24 september 2024

Stiltetreinen

Onder het motto 'Spreken is zilver, zwijgen is goud' biedt de NMBS vanaf 24 september 2024 ook een stiltezone aan in een groot deel van haar treinen. 
Het proefproject dat sinds begin vorig jaar (vooral op de lijn Oostende-Eupen)  liep, is als zeer succesvol geëvalueerd en wordt nu dus uitgebreid. 
De implementatie verloopt natuurlijk geleidelijk en de NMBS zegt dat 65 procent van de reizigers tussen de grote steden er tegen volgende zomer gebruik van zullen kunnen maken. 

Lijst van de voorziene treinen 
(ongeveer 200 rijtuigen, 
voorzien tegen eind mei 2025)

IC01 Oostende – Eupen (M7)
IC03 Blankenberge – Hasselt (M7)
IC05 Charleroi – Antwerpen (M6)
IC06 Tournai – Brussels Airport – Mons (M6)
IC07 Charleroi – Essen (M6)
IC11 Binche – Turnhout (M6)
IC13 Kortrijk - Schaerbeek (M7)
IC16 Bruxelles – Luxembourg (M7)
IC18 Bruxelles – Namur – Liège (M7)
IC20 Knokke – Liège (M7)
IC26 Kortrijk – Dendermonde (M7)
IC29 Gent – Genk (M7)
IC30 Turnhout – Antwerpen (M6)
IC31 Bruxelles – Antwerpen (M6)
S35 Noorderkempen - Antwerpen (M6)

De reactie van de reizigers was tijdens de proefperiode zeer positief, zowel bij pendelaars als bij vrijetijdsreizigers, zegt de NMBS nu. 

"Maar liefst 9 op de 10 reizigers die de stiltezone uitprobeerden zeiden tevreden te zijn over het concept. Meer dan de helft gaf aan zelfs vaker de trein te willen nemen mocht er een stiltezone zijn," zegt Dimitri Temmerman van de NMBS.  

Reizigers kunnen gebruik maken van hun tijd om in alle stilte wat te werken, wat te studeren of gewoon nog wat uit te rusten, zegt Temmerman: "Er was echt wel vraag naar, dat bleek tijdens het proefproject. Vandaar de beslissing om het vanaf vandaag veel breder te gaan uitrollen. We wilden er niet langer mee wachten." 

3 regels voor gebruikers

Wie kiest voor de stiltezone wordt gevraagd om:

- niet hardop te praten of te bellen

- de mobiele telefoon op stil te zetten 

- het volume van de hoofdtelefoon of de oortjes niet te luid te zetten

Concreet zullen er in elke trein die bestaat uit M6- of M7-dubbeldeksrijtuigen 1 of meerdere rijtuigen zijn met een stiltezone. Deze bevindt zich telkens op de benedenverdieping van het rijtuig.
Reizigers kunnen deze zones makkelijk herkennen, want zowel aan de binnen- als de buitenkant zullen duidelijke stickers en pictogrammen hangen. 

Waar? 

Op welke lijnen mag je stiltezones verwachten?
Vooral op langere trajecten is de nood aan stilte van tel, zegt de NMBS. Daarom wordt het concept uitgerold op de belangrijkste IC-verbindingen, de treinen die grote steden met elkaar verbinden. Vooral de jongste generaties treinen komen in aanmerking. 

Stelselmatig wordt het aanbod uitgebreid. 

De lijn Eupen-Oostende en Brussel-Luxemburg hadden er al een, binnenkort komen daar onder meer verbindingen bij als Kortrijk-Schaarbeek, Genk-Blankenberge, Antwerpen-Charleroi en Brussel-Namen. 

De stiltezones werden vanmorgen, 26/9/24, voorgesteld aan de pers. Het vernieuwde aanbod wordt op langere termijn opnieuw geëvalueerd, met een optie op meer als het succesvol blijkt. 
Maar dat zijn dingen voor later: eerst het huidige aanbod aan stiltezones updaten, zei Temmerman. 

Natuurlijk wordt bij deze 'regels' getekend op het 'gezond verstand ' en 'respect voor medereizigers en personeel'


Bronnen 

Vrt nws 26/9/2024
Nmbs LinkedIn



zaterdag 7 september 2024

Raad van bestuur keurt treinaanbod 2025 goed

De Raad van bestuur van NMBS heeft op 6 september 2024 unaniem het treinaanbod voor 2025 goedgekeurd.

Dat zal in voege treden op 15 december 2024.

Reeds felbesproken en neergesabeld  in de media, omvat ​ het plan een groei van het treinaanbod ten belope van bijna 2% (in miljoen treinkilometers), ten opzichte van ​ 2024, bovenop de groei van 1% die reeds in 2024 is geïmplementeerd. 

Die groei wordt nog aangevuld met de herbenuttiging van 220 treinen die in 2022 waren afgeschaft omwille van het nijpend personeelstekort tengevolge van de covid-crisis.

Globaal zal zo over de duurtijd van het vervoersplan  2023-2026 een groei van 5% gerealiseerd worden, in plaats van de oorspronkelijk voorziene groei van 7%. 

Deze realistische bijstelling van het vervoersplan houdt enerzijds rekening met het beschikbaar personeel (nog steeds te weinig), en anderzijds met de beperkte infrastructuurcapaciteit op bepaalde plaatsen van het Infrabel-net.  Denken we bijvoorbeeld aan de Brusselse 'knoop' waar de treinen dagelijks te kampen krijgen van files.

Met deze groei wordt een eerste stap om de 10% groeihorizon 2032, zoals vervat in het contract van openbare dienst, te realiseren. 

De NMBS bevestigt ook meteen deze einddoelstelling.

De projecten die nu nog niet kunnen doorgaan, zullen worden geïntegreerd in de toekomstige vervoersplannen vanaf december 2025.

Heringelegde treinen, laatavond- en weekendtreinen

Die groei van het treinaanbod, voorzien over drie jaar, bevat onder meer het inleggen van weekend- en laatavondtreinen.

Dit initiatief komt bovenop de herinvoering van 220 treinen per week (in hoofdzaak ter versterking van het voorstedelijk aanbod) die in 2022 werden afgeschaald omwille van acute personeelsproblemen post-covid.

Het gaat bijvoorbeeld om een tweede S-trein per uur tijdens de piekuren tussen Antwerpen en Herentals en een aantal P-treinen rond Gent, Geraardsbergen en Kortrijk.

Uitbreidingen van het voorstedelijke S-aanbod

Rond Antwerpen zal op zaterdag de voorstedelijke S-trein tussen Puurs, Antwerpen en Essen voor het eerst twee keer per uur rijden. 
Daarenboven rijdt deze trein sinds begin september op weekdagen opnieuw twee keer per uur tussen Antwerpen en Essen.

Vanaf juni 2025 zal op weekdagen de S81 tussen Schaarbeek, Brussel-Schuman, Ottignies en Louvain-la-Neuve de hele dag rijden, in plaats van enkel tijdens de spits. 

Tussen Ottignies en Brussel komt er een derde S-trein per uur. Deze zal ook stoppen in de Europese wijk. Deze uitbreiding werd mogelijk gemaakt doordat het baanvak tussen Brussel en Bakenbos vanaf dan uit vier sporen bestaat.

De S-verbinding Gent – Lokeren – Oudenaarde - Ronse zal vanaf december elk uur van de dag rijden, door toevoeging van drie treinen.

Opnieuw meer treinen naar de Europese wijk

In juni 2025 lopen de werken van Infrabel aan de Carsoelbrug in Sint-Job ten einde. 
Er zullen vanaf dan opnieuw twee sporen beschikbaar zijn op de spoorlijn tussen Brussel-Luxemburg en het station van Sint-Job in Ukkel. Daardoor kunnen er opnieuw meer S-treinen rijden tussen Brussel-Luxemburg en Nijvel enerzijds en tussen Brussel-Luxemburg, Halle en Edingen anderzijds.
Het gaat hier in totaal om 33 treinen per dag

De felbesproken "Dampoortexpress”

Vanaf december zal ook de rechtstreekse piekuurtrein op weekdagen tussen Sint-Niklaas, Lokeren, Gent-Dampoort en Brussel (ook wel eens de “Dampoortexpress” genoemd) opnieuw volgens zijn originele dienstregeling rijden.
Dit wil zeggen opnieuw met aankomst in Brussel-Zuid om 8u30 dus. 
In december 2023 werd de trein met een uur vervroegd, nadat het rijpad door een conflict met een Eurostartrein door Infrabel werd geweigerd. Deze handeling stootte op heel wat verzet bij de pendelaars.

IC-aanbod Brussel-Antwerpen wordt gewijzigd

Tussen Antwerpen en Brussel zullen er door het nieuwe plan bovenop de twee voorstedelijke S-treinen maar vier in plaats van vijf IC-treinen per uur rijden, waarvan één Brussels Airport bedient. 

Dat komt omdat één IC-verbinding door capaciteitsbeperkingen op het net, en na een arbitrageprocedure ingesteld door Infrabel, rijpaden verloor aan Eurostar, en dit op basis van de hogere infrastructuurvergoedingen die deze treinen genereren.

Wijzigingen in het bestaande aanbod ter optimalisatie van stiptheid en aanbod

Van en naar de stations van Bergen en Dendermonde wijzigt vanaf december het traject van een aantal treinverbindingen. 

Rond Bergen gaat dat om een aantal L-treinen, rond Dendermonde om een IC -en een voorstedelijke S-verbinding. 
Dankzij deze aanpassingen kan de robuustheid en zo ook de stiptheid van de treinen in de regio worden verbeterd.

Wijzigingen in het bestaande aanbod omwille van de infrastructuur

Ingevolge een haalbaarheidsstudie van Infrabel om zowel het nationale en internationale treinaanbod als het vrachtvervoer van de verschillende operatoren op het net te kunnen verzekeren wijzigt het traject van een aantal IC en S-treinen.

Een gevolg daarvan is dat de IC-treinen tussen Luik-Guillemins, Ans, Borgworm en Brussel een ander traject zullen volgen en ook in Brussels Airport zullen stoppen. 
Deze stations krijgen daardoor dus een rechtstreekse treinverbinding met de luchthaven van Zaventem. 

De reistijd tussen Borgworm en Brussel met de IC-trein neemt wel toe met dertien minuten. 

Dit wordt dan wel weer gecompenseerd door een nieuwe, bijkomende mogelijkheid om naar Brussel te reizen.  Dat gebeurt via een overstap in Landen, door de verlenging van een bestaande S-verbinding van Borgworm naar Landen. 
Naast deze twee mogelijkheden blijft tijdens de spits ook nog een derde mogelijkheid bestaan met de piekuurtreinen , die net zoals vandaag in minder dan een uur het traject afleggen.

In Sint-Truiden en Alken zal er voortaan de hele dag een tweede trein per uur stoppen. 

En vanuit Aalst vermindert de reistijd richting Leuven met veertien minuten.

Vanaf december rijdt een P-trein ’s avond opnieuw tussen Gent-Sint-Pieters en Kortrijk.

Een P-trein ’s ochtends tussen Kortrijk en Gent zal niet kunnen rijden omwille van verzadigde infrastructuurcapaciteit in Gent.
Deze trein wordt echter voorafgegaan en gevolgd door IC-treinen met voldoende capaciteit om dit verlies op te vangen.

Sneller reizen tussen Brussel en Amsterdam

Samen met de Nederlandse Spoorwegen zet NMBS vanaf december 2024 16 keer per dag (heen-en-terug) een nieuwe, snelle internationale treinverbinding in tussen de stations Brussel-Zuid en Amsterdam-Zuid. 
De verbinding wordt ingelegd met nieuwe ICNG treinstellen die toebehoren aan NS.

De nieuwe verbinding komt bovenop de klassieke IC-trein (eveneens 16 keer per dag heen-en-terug) tussen de stations Brussel-Zuid en Rotterdam-Centraal, via Brussels Airport, en met stops in Brussel-Centraal, Brussel-Noord, Brussels Airport - Zaventem, Mechelen, Antwerpen-Berchem, Antwerpen-Centraal, Noorderkempen, Breda en Rotterdam. 

Het treinaanbod van en naar Nederland wordt daardoor dus verdubbeld. 

De klassieke IC-trein zal, net zoals vandaag, worden gebruikt voor binnenlandse treinreizen. Dat is niet zo voor de internationale verbinding tussen Brussel en Amsterdam.

Een klassieke treinverbinding naar Parijs

Ook tussen Brussel en Parijs wordt vanaf december 2024 een nieuwe treinverbinding ingelegd. Het gaat om een klassieke trein tussen beide hoofdsteden, via Bergen. Deze werd reeds succesvol uitgetest tijdens de Olympische Spelen en de Paralympics eerder dit jaar. 

Ook het project 'stiltretreinen' wordt nadat dit grondig werd getest, verder geïmplementeerd.

En er is uiteraard nog de grotere inzet van de M7-rijtuigen, de verdergaande aanpassingen aan infrastructuur (materieel, perrons, ...)

De nieuwe dienstregeling zal over enkele weken beschikbaar zijn via de online reisplanner van NMBS.

Bronnen :

Vrt nws
Treinbegeleiding

zondag 1 september 2024

2 September 1944 : 1400 mensen gered uit Spooktrein

We schrijven 2 september 1944. De bezetting door de Duitsers loopt naar zijn einde. De bevrijding van Brussel is nakende en weldra zou er een einde komen aan Wereldoorlog II. 

Het RSHA (Reichssicherheidshauptamt) zag de nederlaag al een tijdje komen en gaf reeds in augustus 1944 het bevel om de gevangenissen en de kampen in het land 'op te ruimen' en iedereen te deporteren naar 'het Reich'. 

Ook op 2 september van dat jaar, de geallieerden stonden toen letterlijk al aan de voordeur van Brussel, probeerden ze nog een allerlaatste grote deportatie te organiseren. 

In de gevangenis van Sint-Gillis zaten nog om en bij de 1.400 politieke gevangenen opgesloten en die wilden de Duitsers alsnog zo snel mogelijk wegkrijgen.

De Duitsers begonnen 's ochtends heel vroeg al met de ontruiming van deze gevangenis.

Om 4 uur werden de gevangenen gewekt met de roep 'Fertig machen!' en werden ze verzameld op de binnenkoer van de gevangenis waar ze elk twee pakjes kregen van het Rode Kruis.
 
Om 6 uur werden ze in gesloten vrachtwagens geladen en naar het Zuidstation overgebracht. 

In de planning stond om 8u30 immers het vertrek van een trein vanuit het goederenstation van Brussel-Zuid vermeld. 
Deze zou dan vertrekken naar het Duitse concentratiekamp Neuengamme met de 1.400 gevangenen aan boord. 

Het grootste deel stond bij elkaar gepropt, rechtop in een konvooi van 32 beestenwagons. Daarenboven was het een snikhete zomerdag en in de wagons was er dan ook maar weinig lucht ... Over degelijk sanitair werd zelfs helemaal niet gesproken.

Ook de machinist (Verheggen), stoker (Pochet) en het spoorwegpersoneel wisten dat de geallieerden in aantocht waren, en probeerden de boel opzettelijk te vertragen. Het zou immers maar een kwestie van uren zijn voordat Brussel weer vrij zou worden.

Het was dan uiteindelijk ook pas om 10u00 dat de locomotief zijn opwachting maakte, het vertrek voorzien werd, en de deuren en venstertjes met prikkeldraad versperd werden.

Door de trein - met locomotief 12.002 van het type 'Atlantic' -  ook daar nog wat langer op te houden, hoopten ze nog een duizendtal mensen op de valreep te redden van hun deportatie. 

De trein vertrok - omwille van enkele 'technische problemen' (ingeroepen door Onderstationschef Michel Petit) pas om 17u00 in de namiddag, en er volgden nog meer interventies om te beletten dat de trein op zijn bestemming zou aankomen.

Eens vertrokken had de trein continu te lijden onder nog meer zogezegde ‘technische problemen' en kon men maar met een slakkengangetje verder. Telkens werd na een stilstand nogal bruusk opgetrokken. De machinist hoopte op die manier de koppelingen te breken. 


De signalen sprongen steeds op rood en zelfs een opgeroepen hulptrein kon geen hulp bieden omdat er geen water meer was. Er waren ook teveel wagons, en er bleek ineens ook dat een groot deel van de sporen opgebroken was. 

Om middernacht, acht uur na het effectieve vertrek in Brussel, was men zelfs nog niet eens voorbij Mechelen geraakt. 
Het mocht duidelijk zijn : de trein zou waarschijnlijk nooit op Duitse bodem geraken.

De trein hield halt in Mechelen, en belandde na het vertrek op een zijspoor in het vormingsstation van  Muizen. Omdat daar normaal gezien geen reizigerstreinen komen, verdween het konvooi van de radar. De Duitsers wisten op dat ogenblik dus niet meer waar de trein zich bevond, waardoor ze hem de naam 'Spooktrein' gaven. 

Uiteindelijk komt de trein tot stilstand omdat verzetsmensen het spoor onbruikbaar gemaakt hebben. 

De SS’ers die er zich van bewust worden dat zij het konvooi niet meer ter bestemming kunnen brengen, overwegen de trein te mitrailleren en aldus alle gevangenen om te brengen, iets wat uiteindelijk niet gebeurde.

Ondertussen waren immers, vanaf 2u00 in de morgen, onderhandelingen begonnen tussen vertegenwoordigers van het Internationale Rode Kruis en het Duitse Militair Bestuur van België.

De SS-generaal Jungklaus, onder druk van de omstandigheden, stemde er mee in het bevel te geven om alle politiek gevangenen vrij te laten. 

De enige optie was dan om rechtsomkeer maken. De 'spooktrein' zet zijn nachtelijke tocht dus verder met een 'retour naar Brussel', een rit die blijkbaar veel sneller verliep dan het eerste traject.

De afstand van 40 kilometer, die bij de heenreis werd afgelegd in 10 uur, wordt nu afgelegd in slechts 30 minuten.

De rit eindigde tijdens de vroege ochtenduren in het Anderlechtse station Klein-­Eiland/Petite-Île en, zoals voorzien, naderden de geallieerden op dat ogenblik de hoofdstad.. 

De Duitse treinbewakers gaven het op en sloegen op de vlucht. Ze zetten de deuren van de wagons open, en veel gevangenen slopen - toen nog niet echt wetende wat er gebeurde - angstig de trein uit. 

Na de genoemde onderhandelingen tussen de advocaat Freddy Eickhoff, bijgestaan door vertegenwoordigers van het Rode Kruis, consuls van de neutrale landen en de ambassadeur van het Reich was men  het er ondertussen ook eens over geworden om deze laatste deportatietrein zeker niet meer te laten vertrekken ... op voorwaarde dat de  niet transporteerbare Duitse zwaargewonden in het St-Jansziekenhuis menselijk zouden behandeld worden. 

Het akkoord betekende dan ook meteen het einde van het avontuur van de "spooktrein".

De moedige vertragingsmanoeuvres van de machinist, het spoorwegpersoneel en andere verzetsmensen hebben tachtig jaar geleden dus de dood van zo'n duizend mensen kunnen voorkomen op de laatste dag van de Duitse bezetting in Brussel.

Brussel was op dat moment echter nog niet bevrijd. De koepel van het Justitiepaleis stond in brand en gevaarlijk bewapende en plunderende Duitse soldaten ontvluchten in grote chaos de stad. Zij trokken met alle vervoermiddelen die hen nog resten of die ze kunnen bemachtigen, richting Duitsland. 

Diezelfde avond van de 3e september 1944 zullen de Geallieerde Strijdkrachten als de langverwachte ‘Bevrijders’ onze hoofdstad binnentrekken.

Zo werd de Spooktrein hét symbool van dappere weerstand door het spoorwegpersoneel en één van de meest succesvolle operaties van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Eén van de wagens van deze spooktrein werd overgebracht naar het voormalige kamp van Breendonk. 



Bronnen

Bruzz 28/03/2024
Belgiumwii.be
trainworld.be
meensel-kiezegem44.be
Le train fantôme, Vankelette Renée PAC 2003