Onder het motto 'Spreken is zilver, zwijgen is goud' biedt de NMBS vanaf 24 september 2024 ook een stiltezone aan in een groot deel van haar treinen.
Het proefproject dat sinds begin vorig jaar (vooral op de lijn Oostende-Eupen) liep, is als zeer succesvol geëvalueerd en wordt nu dus uitgebreid.
De implementatie verloopt natuurlijk geleidelijk en de NMBS zegt dat 65 procent van de reizigers tussen de grote steden er tegen volgende zomer gebruik van zullen kunnen maken.
Lijst van de voorziene treinen
(ongeveer 200 rijtuigen,
voorzien tegen eind mei 2025)
IC01 Oostende – Eupen (M7)
IC03 Blankenberge – Hasselt (M7)
IC05 Charleroi – Antwerpen (M6)
IC06 Tournai – Brussels Airport – Mons (M6)
IC07 Charleroi – Essen (M6)
IC11 Binche – Turnhout (M6)
IC13 Kortrijk - Schaerbeek (M7)
IC16 Bruxelles – Luxembourg (M7)
IC18 Bruxelles – Namur – Liège (M7)
IC20 Knokke – Liège (M7)
IC26 Kortrijk – Dendermonde (M7)
IC29 Gent – Genk (M7)
IC30 Turnhout – Antwerpen (M6)
IC31 Bruxelles – Antwerpen (M6)
S35 Noorderkempen - Antwerpen (M6)
De reactie van de reizigers was tijdens de proefperiode zeer positief, zowel bij pendelaars als bij vrijetijdsreizigers, zegt de NMBS nu.
"Maar liefst 9 op de 10 reizigers die de stiltezone uitprobeerden zeiden tevreden te zijn over het concept. Meer dan de helft gaf aan zelfs vaker de trein te willen nemen mocht er een stiltezone zijn," zegt Dimitri Temmerman van de NMBS.
Reizigers kunnen gebruik maken van hun tijd om in alle stilte wat te werken, wat te studeren of gewoon nog wat uit te rusten, zegt Temmerman: "Er was echt wel vraag naar, dat bleek tijdens het proefproject. Vandaar de beslissing om het vanaf vandaag veel breder te gaan uitrollen. We wilden er niet langer mee wachten."
3 regels voor gebruikers
Wie kiest voor de stiltezone wordt gevraagd om:
- niet hardop te praten of te bellen
- de mobiele telefoon op stil te zetten
- het volume van de hoofdtelefoon of de oortjes niet te luid te zetten
Concreet zullen er in elke trein die bestaat uit M6- of M7-dubbeldeksrijtuigen 1 of meerdere rijtuigen zijn met een stiltezone. Deze bevindt zich telkens op de benedenverdieping van het rijtuig.
Reizigers kunnen deze zones makkelijk herkennen, want zowel aan de binnen- als de buitenkant zullen duidelijke stickers en pictogrammen hangen.
Waar?
Op welke lijnen mag je stiltezones verwachten?
Vooral op langere trajecten is de nood aan stilte van tel, zegt de NMBS. Daarom wordt het concept uitgerold op de belangrijkste IC-verbindingen, de treinen die grote steden met elkaar verbinden. Vooral de jongste generaties treinen komen in aanmerking.
Stelselmatig wordt het aanbod uitgebreid.
De lijn Eupen-Oostende en Brussel-Luxemburg hadden er al een, binnenkort komen daar onder meer verbindingen bij als Kortrijk-Schaarbeek, Genk-Blankenberge, Antwerpen-Charleroi en Brussel-Namen.
De stiltezones werden vanmorgen, 26/9/24, voorgesteld aan de pers. Het vernieuwde aanbod wordt op langere termijn opnieuw geëvalueerd, met een optie op meer als het succesvol blijkt.
Maar dat zijn dingen voor later: eerst het huidige aanbod aan stiltezones updaten, zei Temmerman.
Natuurlijk wordt bij deze 'regels' getekend op het 'gezond verstand ' en 'respect voor medereizigers en personeel'
Bronnen
Vrt nws 26/9/2024
Nmbs LinkedIn
Geen opmerkingen:
Een reactie posten