Nieuws van 't spoor

--------- Geniet van de reis, of het nu werk-, school of vrije tijdsgerelateerd is ! --------

vrijdag 27 oktober 2023

27 Oktober 2023 : Laatste Metrokrantje

Vrijdag 27 oktober 2023 : het gratis krantje 'Metro' was vandaag voor het laatst te vinden in de treinstations. 


Sinds de lancering in oktober 2000 onderscheidde Metro zich door gratis informatie aan te bieden, zowel in het Frans als in het Nederlands, gericht op de jonge actieve Belgen.
Met een gedreven en professionele redactie profileerde Metro zich als enige nationale titel via een uniek distributienetwerk in alle hoeken van het land. Op die manier kom men dicht bij de lezers blijven. 

Op 1 september 2021 verhoogde men de verschijningsfrequentie van 2 naar 4 keer per week. De opgedreven frequentie werd doorgevoerd over het volledige distributienetwerk van de krant.

Metro verscheen vanaf die datum op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag in de displays en was dagelijks te lezen via metrotime.be. 
De krant werd nationaal verdeeld in een oplage van ruim 150.000 exemplaren per dag.

Door de tegenvallende advertentie-inkomsten echter moest de redactie na 23 jaar noodgedwongen de persen stoppen.  

"Ik ga het wel missen", vertelden verschillende pendelaars. 
"Het was een moeilijke beslissing", zegt de CEO.

Voor veel mensen, zowel pendelaars als niet pendelaars, was het deel van de dagelijkse routine.
Voor je de trein op stapt, snel de Metro nemen. Er waren zelfs mensen die geen gebruik maakten van de trein, maar toch dagelijks hun krantje gingen halen. 

Aan die gewoonte kwam nu abrupt een einde, want voor de papieren versie van de gratis krant was 27 oktober echt wel 'het einde'.

Hoewel de website wel nog eventjes (tot januari) blijft bestaan, is dit voor veel treinreizigers toch hetzelfde niet. 
"Het is fijner om het op papier te lezen", vertelt een pendelaar. "Ik ga het wel missen."

Het was een kleine krant in handig formaat met korte artikels. Je was snel mee met het belangrijkste nieuws en tegelijk stonden er ook veel leuke dingen en weetjes in.

"Het probleem komt niet van de lezer", onderstreepte Olivier De Raeymaeker, de CEO van Metro en Le Soir in "De ochtend" op Radio 1. 
"Volgens de laatste cijfers lezen 770.000 mensen dagelijks Metro. Het probleem komt van de advertentiemarkt. Dat zijn de enige inkomsten voor Metro en dat is niet meer genoeg om rendabel te zijn."

Tot voor corona was Metro volgens De Raeymaeker net heel rendabel. 

"Sommige jaren meer dan andere, maar covid heeft een grote impact gehad op de advertentiemarkt", legt hij uit. "Onze distributie is ook erg op reizen gericht. Door thuiswerken is dat minder geworden. We hadden goede hoop op 2022, maar de hele advertentiemarkt blijft het heel moeilijk hebben."

Lockdowns en telewerken hadden een structurele impact op het economisch model van Metro, dat dus voornamelijk werd verspreid via het openbaar vervoer, op campussen en in bedrijven. Metro was bovendien volledig afhankelijk van reclame-inkomsten, en 'die bleven structureel te laag om de activiteit te financieren', aldus de groep Rossel.  

Eerst was er nog wat hoop voor 2022. 

Er is toen diepgaand werk verricht om de positionering van Metro te versterken en de digitale ontwikkeling te versnellen. Een vernieuwd redactioneel project werd gelanceerd in oktober 2022, en een volledig nieuwe website en een nieuw ontwerp voor de krant werden onthuld in maart 2023. 

Deze evoluties werden zeer positief onthaald, maar de hele advertentiemarkt bleef het heel moeilijk hebben, en dus werd de pijnlijke beslissing genomen om er toch maar de stekker uit te trekken. 

Eén van de populairste rubrieken in Metro was ongetwijfeld de zogenoemde "Kiss & Ride"-rubriek. 

In die rubriek konden lezers berichten achterlaten voor elkaar. Metro omschrijft het zelf als "een soort Tinder avant la lettre".

"Er zijn hele mooie verhalen van bekend. We kennen meestal de details niet, maar het heeft zeker zijn rol gehad in bepaalde relaties tussen mensen", zegt De Raeymaeker ietwat omfloerst. "We weten dat die rubriek goed gelezen werd. Het was een belangrijk element van Metro."

De Groep Rossel wilde uiteraard nog zijn diepe dankbaarheid uiten aan alle Metro-medewerkers die hebben bijgedragen aan dit buitengewone avontuur. 
De situatie van het personeel werd een prioriteit voor de Groep Rossel, die tot januari 2024 alles in het werk zou stellen om iedereen, waar mogelijk, een alternatief binnen de groep te bieden.

De Groep Rossel wil natuurlijk ook zijn historische partners bedanken, zoals de NMBS, de MIVB, de TEC, De Lijn en anderen, evenals de adverteerders die het bestaan van Metro in deze 23 jaar mogelijk hebben gemaakt.

Tot slot wil de Groep Rossel namens Metro en zijn team zijn oprechte dank uitspreken aan zijn trouwe lezers, die de dagelijkse drijfveer zijn geweest van een opmerkelijk nieuws- en entertainmentmedium.

Hier nog even de laatste voorpagina van het eens zo populaire krantje :


Bronnen

VRT Nieuws 27/10/2023
Het Nieuwsblad 23/10/2023
Mediaspecs 21/08/2021, 23/10/2023
Métro.be